Social

MACOVEI NU MAI VEDE BINE. MAE O LĂMUREȘTE

Written by Gheorghiu Hanna

Ministerul Afacerilor Externe răspunde la acuzațiile lansate de Monica Macovei. Aceasta a spus că există o absență a reprezentanților președinției române a Consiliului UE de la ședințele de plen ale Parlamentului European. MAE spune că președinția română a avut o prezență neîntreruptă pe perioada desfășurării sesiunilor plenare ale PE, atât la Strasbourg cât și la Bruxelles.

Tot ceea ce face Monica Macovei, că doar s-a obișnuit, este să dezinformeze opinia publică din România, încercând, ca de obicei, să arate cu degetul spre propria țară.

“În cadrul plenului din luna martie 2019, dezbaterile care s-au desfășurat cu intervenția Președinției române au fost: asigurarea echilibrului de gen în numirile la instituțiile financiare și economice europene; raportul pe anul 2018 privind Turcia; adoptarea unei liste negre a țărilor terțe în baza Directivei privind combatere spălării banilor (marți, 12 martie 2019); schimbările climatice; pregătirea Consiliului European și ieșirea Regatului Unit din UE; semestrul european (miercuri, 12 martie 2019).

În plus, reprezentanții Președinției au fost prezenți la Strasbourg, în perioada plenului PE, pentru semnarea actelor legislative împreună cu Președintele PE și pentru participarea la negocierile interinstituționale asupra dosarelor legislative.

Potrivit procedurilor, Președinția intervine în numele Consiliului în dezbaterile din plen la invitația adresată de Parlamentul European, pe baza agendei adoptate de Conferința Președinților, forul decizional al PE format din Președintele PE și liderii grupurilor politice, în funcție de solicitările grupurilor politice.

Președinția română a urmat practica Consiliului în această privință, care a fost adoptată de către toate președințiile anterioare. În general, invitațiile sunt adresate Președinției pentru a participa la dezbateri politice, pe diferite subiecte, dar nu și la dezbaterile privind dosarele legislative, având în vedere poziția de co-legislatori a celor două instituții.

Activitatea intensa a Președinției române a Consiliului UE a fost apreciata la nivelul Parlamentului European, Comisiei Europene și de către statele membre. Rezultatele foarte bune obținute pana acum de România demonstrează clar angajamentul Guvernului României luat in fata cetățenilor europeni, dar și in fata instituțiile europene.

În primele luni de mandat, Președinția României la Consiliul UE a gestionat peste 650 evenimente și reuniuni, dintre care aproximativ 430 reuniuni de grupuri de lucru (la Bruxelles), peste 155 reuniuni de trialog politic cu Parlamentul European și Comisia Europeană pe propunerile legislative în co-decizie, 29 reuniuni informale în România, la care au participat aproximativ 2.600 delegați. Am reușit să finalizăm negocierile într-un număr de peste 70 de dosare legislative, multe dintre ele extrem de dificile și cu impact major la nivelul UE”, precizează MAE.

About the author

Gheorghiu Hanna

Leave a Comment