Politic

Rolul autorităților locale și regionale în proiectul european, dezbătut la Summit-ului European al Regiunilor şi Oraşelor

Written by Mazilu Dan

La București se desfășoară cea de-a 8-a ediţie a Summit-ului European al Regiunilor şi Oraşelor. Evenimentul este organizat la Palatul Parlamentului în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, în parteneriat de Comitetul European al Regiunilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Afacerilor Externe.
Summit-ul reunește lideri naționali, locali și regionali din întreaga Europă, temele de discuție abordând viitorul Uniunii Europene și modalitățile de implicare mai eficientă a cetățenilor în proiectul european prin intermediul autorităților locale și regionale.
În cadrul evenimentului, se va adopta o declarație a liderilor locali și regionali pe tema viitorului Europei, care, astfel, doresc să-și facă auzită vocea înainte de alegerile europene și de următorul mandat al instituțiilor UE. Acest Summit se desfășoară sub auspiciile unor alegeri europarlamentare care se apropie și care vor modifica configurația, dar chiar și viziunea Parlamentului European și Comisiei Europene, dar și în mijlocul unor discuții extrem de tensionate pe tema Brexit-ului care va afecta economic dar și social atât Marea Britanie, cât și statele europene având în vedere relațiile economice aflate în derulare.

“Cetățenii europeni au nevoie de spitale care oferă servicii medicale performante, școli bine dotate pentru a asigura educație de calitate, drumuri mai bune, siguranță, prosperitate, echitate și stabilitate. Pe scurt, o viață mai bună.
2019 este un an cu multe schimbări, însă trebuie să fie, în același timp, un an de continuitate. Agenda și evoluțiile la nivel european sunt marcate de provocări multiple, cărora trebuie să le răspundem prin coeziune, unitate și solidaritate. Încrederea oamenilor se câștigă în timp, dar se poate pierde într-o clipă. Avem resursele, capacitatea și forța necesare nu doar să păstrăm, ci să creștem încrederea în proiectul european, prin continuarea investițiilor care au adus prosperitate pentru mii de regiuni, orașe, comunități locale. (…) Politica de coeziune trebuie continuată și întărită în viitoarea programare bugetară având în vedere rolul esențial pe care îl are atât în reducerea decalajelor între regiuni, cât și în stabilirea unor legături solide între comunitățile noastre. Însă trebuie să dovedim mai multă putere de acțiune și de anticipare a provocărilor, astfel încât să fim pregătiți să oferim soluțiile așteptate de către cetățenii europeni. (…)Motto-ul nostru reflectă importanța recunoașterii și întoarcerii la fundamentele construcției comunitare, prin declinarea coeziunii în toate dimensiunile sale: coeziune politică, coeziune economică, coeziune socială și coeziune teritorială. Nu avem timp de pierdut! Europa trece prin schimbări fundamentale și este datoria noastră să oferim cât mai rapid siguranța unei comunități puternice, care merge înainte unită și capabilă să-și protejeze interesele și cetățenii.
Avem nevoie de o Europă mai integrată, coezivă, construită pe obiective și direcții de acțiune consensuale, cu respectarea valorilor și principilor fundamentale europene și evitarea fragmentărilor. Avem nevoie de o Europă ale cărei regiuni și orașe sunt puternice. Aceasta presupune în primul rând o legătură mai strânsă între autorități și cetățeni, iar definirea proiectelor să fie făcută pornind de la așteptările acestora. (…) Cadrul Financiar 2021 – 2027 trebuie să aducă un echilibru între politicile generatoare de creștere și convergență și răspunsul la provocările mai recente cu care ne confruntăm la nivel european”, a subliniat premierul Viorica Dăncilă în discursul său la sesiunea de deschidere a celui de-al VIII-lea Summit al regiunilor și orașelor.

About the author

Mazilu Dan

Leave a Comment