Social

Serviciile de bandă largă ajung în mediul rural

Written by Mazilu Dan

După ce în zona Moldovei, în 2018, serviciile de bandă largă au fost tot mai solicitate, fapt remarcat de către Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, care a observat că în primul semestru al anului trecut, piața serviciilor de internet fix în bandă largă a continuat să crească, ministrul Comunicațiilor a decis să vină în sprijinul dezvoltatorilor din acest domeniu, dar și în sprijinul celor care-și doresc servicii de bandă largă și nu există posibilitatea de-a se ajunge la ei.

Guvernul a decis extinderea rețelei de internet și fibră optică în așa zisele zone albe. Altfel spus, cei din mediul rural vor beneficia de internet prin fibră optică.

 

Ieri, la Palatul Victoria, ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a lansat primul lot operațional RO-NET. Programul RO-NET are un buget total pe proiect de 85 milioane de euro din care 85% fonduri europene nerambursabile.

Astfel Guvernul extinde serviciile de bandă largă în peste 700 de localități, servicii de care vor beneficia peste 1.000.000 de utilizatori.

„Deşi din 2014 şi până în prezent proiectul a înregistrat foarte multe blocaje şi multe prelungiri, termenul de finalizare trebuind să fie 2017, ieri am semnat actul de operaţionalizare al primului lot, marcând pentru prima dată un progres concret în acest proiect. Lotul 1 include 110 locaţii, dintre care două urbane şi restul rurale, în judeţele Bacău – cu 15 localităţi, Botoşani (7), Iaşi (9), Suceava (20), Neamţ (16) şi Vaslui (43). În cele 110 de locaţii avem un total de 20.500 de gospodării şi circa 58.000 de persoane cu potenţial beneficiare de a deveni utilizatori de servicii de internet, televiziune şi telefonie fixă. Practic, prin operaţionalizarea acestui lot s-a creat disponibilitatea tuturor operatorilor de telecomunicaţii care doresc să furnizeze servicii în aceste localităţi să asigure conectarea în bandă largă de a punctele de acces la utilizatorii finali. Până la finalul lui 2019 ne-a propus să operaţionalizăm şi celelalte şase loturi pentru a aduce astfel un beneficiu real românilor”, a spus Petrescu.

 

Lotul 1 a devenit operațional începând cu 23 aprilie 2019. În primul lot, peste 20.000 de gospodării vor beneficia de internet, TV și telefonie fixă.

 

Operaționalizarea totală RO-NET se va face în două Loturi, Lotul 2 fiind operativ din 7 Mai până în Iulie 2019.

Astfel, la finalul proiectului, 110 localități, adică 20.500 gospodării, vor avea parte de facilități în telecomunicații. Județele care vor beneficia de acest proiect sunt: Vaslui, Suceava, Iași, Botoșani, Neamț și Bacău.

Până în prezent, s-au încheiat 18 contracte de finanțare, în curs de semnare mai sunt 6 contracte și vor urma alte 3.

Petrescu a anunțat că IMM-urile vor construi, pe durata a 36 de luni, rețele de generație nouă în comunicații ce permit viteze superioare pe internet pentru beneficiarii finali.

Localitățile proiectului NGN sunt complementare localităților RO-NET.

În acest moment sunt în implementare 109 proiecte, în valoare de 60 milioane de euro. Ministrul Comunicațiilor a anunțat că vor fi create peste 140 de aplicații/servicii TIC inovative, cu aplicabilitate în numeroase sectoare economice, care vor genera noi locuri de muncă specializate în sectorul TIC.

Din 30.01.2019 până la 29.04.2019, erau depuse 85 de proiecte cu valoarea sumei nerambursabile solicitate de aproximativ 181 milioane de euro.

De asemenea, beneficiarii vor avea parte și de servicii de securitate cibernetică.

About the author

Mazilu Dan

Leave a Comment