Economic

S-a anunțat construcția primelor 3 spitale regionale. Unde vor fi acestea

Written by Gheorghiu Hanna

Invitat duminică seară la RTV, președintele PSD Liviu Dragnea a explicat din nou de ce nu s-au realizat cele trei spitale regionale până acum. De asemenea, liderul social-democraților a spus că acestea se vor face, chiar dacă Corina Crețu, Comisarul European, a dus o campanie împotriva României în acest sens, impunând Guvernului anumite soluții și sume de bani mult mai mari decât în Europa.

Și Sorina Pintea a vorbit despre acest lucru, spunân că se vor realiza poate ”nu atunci când ne-am fi dorit, nu la termenele stabilite iniţial de consultanţii Băncii Europene de Investiţii (BEI), dar se vor construi”.

Liviu Dragnea a explicat faptul că cei 150 de milioane luați de la UE sunt folosiți pentru studiile de fezabilitatea, doar acestea costând 120 milioane euro. Ceea ce înseamnă că pentru construcția efectivă a celor 3 spitale mai rămân doar 30 milioane de euro, iar restul banilor vor fi acoperiți de statul Român. Studiile sunt făcute de BEI, ceea ce înseamnă că banii se întorc în UE, pentru că acestea au fost impuse.

Cele trei spitale regionale vor fi la Iași, Craiova și Constanța, fiecare spital în parte costând 1,5 miliarde de euro. Adică, 1,47 miliarde vor veni de la bugetul de stat. Lucrările vor începe imediat ce BEI termină studiile de fezabilitate, acestea fiind așteptate de ceva timp.

Și Rovana Plumb a spus, în legătură cu cele 3 spitale, și cu dezinformarea pe care Corina Crețu a lansat-o pe piață că României i-a fost alocat un exercițiu financiar de 150 de milioane de euro, față de 1,2 miliarde de euro cât ar costa realizarea celor trei spitale.

La finele săptămânii trecute, Corina Crețu declara că are un gust amar că Guvernul a ignorat șansa obținerii banilor europeni, pentru a demara mari proiecte de infrastructură, referindu-se, de asemenea, și la cele 3 spitale regionale.

Într-o conferință de presă, Sorina Pintea a relatat că a existat o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, dar şi cu comisarul european Corina Creţu, aceasta din urmă propunând etapizarea instestiţiilor, pentru suplimentarea sumelor.

”A fost o discuţie foarte constructivă pentru că doamna comisar a făcut propunerea fazării acestor spitale, implementarea acestor spitale în două etape. În prima etapă, care reprezintă această etapă de finanţare, se propunea a se face licitaţiile pentru proiectul tehnic, licitaţii pentru pregătirea personalului, precum şi pregătirea tehnică pentru începerea construcţiei, urmând ca, în a doua etapă de finanţare, să solicităm o suplimentare a fondurilor alocate Programului Operaţional Regional pentru aceste spitale. Prin urmare, tot în decembrie 2018, Ministerul Sănătăţii a propus şi a fost aprobat în Guvern un memorandum prin care se doreşte fazarea acestor spitale, tocmai pentru a putea beneficia de sume suplimentare. Am considerat că propunerile noastre sunt obiective, în sensul că nu poţi utiliza 50 de milioane de euro pentru a finanţa un spital care costă 400 de milioane de euro”, a spus Sorina Pintea.

 

 

About the author

Gheorghiu Hanna

Leave a Comment