Economic

CNI a implementat 1.800 de obiective de investiții. În prezent, alte 580 sunt în implementare

Written by Gheorghiu Hanna

Guvernul investește masiv în spitale, universități, cămine studențești, stadioanele pentru Cupa Mondială de Fotbal, Academia Română, cămine studențești și în Cazinoul din Constanța. De asemenea, Compania Națională de Investiții va reabilita și Mănăstirea Sucevița.

Anunțul a fost făcut, miercuri, de viceprim-ministrul Vasile Daniel Suciu care a susținut o conferință de presă privind stadiul programelor.

Lipsa spitalelor este o realitate, dar adevărul este că actuala guvernare a început mai multe proiecte în acest sens. De la începutul programului și până în prezent au fost finalizate și predate 1.800 de obiective de investiții.

Vorbim de peste 3 miliarde alocate prin PNDL și CNI. Prin aceste investiții se ajunge și la creșterea PIB, ținând cont că se creează locuri de muncă. Peste un miliard a fost investit în sectorul construcțiilor prin PNDL, ceea ce s-a dovedit a fi o investiție bună ținând cont că datorită construcțiilor PIB-ul a crescut.

“Compania Naţională de Investiţii face spitale, instituţii de învăţământ superior, reabilitări şi consolidări de clădiri de patrimoniu sau monumente istorice. Bugetul companiei pe acest an este unul record – 1,3 miliarde de lei credite bugetare şi 1,7 miliarde credite de angajament. În prezent, CNI are în implementare peste 580 de obiective, fie că vorbim de cele deja contractate sau care se află în curs de contractare. De la înfiinţarea acestei companii până acum am finalizat şi predat către beneficiari peste 1.800 de obiective de investiţii. Ceea ce derulăm în acest an prin CNI – deja cunoscutele stadioane de antrenament pentru Euro 2020 şi anume Steaua, Rapid şi Arcul de Triumf şi sper din tot sufletul ca în perioada imediat următoare să clarificăm şi ceea ce înseamnă stadionul Dinamo, nouă unităţi sanitare, precum reabilitarea Secţiei de recuperare de la Sanatoriul Techirghiol, o investiţie extrem de importantă, singurul centru din România pentru recuperarea copiilor cu dizabilităţi, Spitalul de boli paliative de la Botoşani, Spitalul orăşenesc de la Lipova, Spitalul de boli infecţioase de la Zalău, Spitalul orăşenesc de la Vişeul de Sus”, a precizat Suciu, în conferinţa de presă de la Palatul Victoria.

Tot prin CNI se va reabilita și Cazonoul de la Constanța și se vor construri 30 de cămine studențești. Patru dintre acestea sunt deja în procedură de achiziție. De asemenea, sala polivalentă de la Oradea și Constanța vor fi reabilitate prin aceeași sursă.

Și lăcașele de cult sunt prinse în proiectele actuale, cum ar fi Mănăstirea Sucevița și Palatul Nifon din București.

Pentru actuala guvernare acesta pare a fi anul investițiilor masive, indiferent de domeniu.

Vasile-Daniel Suciu, în alocuțiunea sa, a reiterat necesitatea dezvoltării canalelor de participare democratică prin creșterea gradului de implicare a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor.

 

 

 

About the author

Gheorghiu Hanna

Leave a Comment