Economic

Politica economică a PSD este şi de succes şi sustenabilă

Written by Gheorghiu Hanna

Critian Socol, profesor la ASE, arată de ce este politica economică a lui Liviu Dragnea şi a PSD, încununată cu o creştere economică de 5%, sustenabilă.

“Anunţul Institutului Naţional de Statistică privind rata de creştere economică de 5% confirmă consistenţa modelului economic implementat în economia românească. 5% rata de creştere economică permite României să menţină o viteză de convergenţă ridicată faţă de media Uniunii Europene, prin accelerarea investiţiilor deopotrivă cu creşterea veniturilor. 5% rata de creştere economică în Q1 2019 reprezintă şi o “palmă” simbolică la adresa profesioniştilor dezastrului, a apostolilor crizei”, spune economistul.

Productivitatea muncii a crescut.

“În manualele de economie se arată că o creştere economică sustenabilă se bazează pe mărirea productivităţii muncii. Datele Eurostat arată că în România productivitatea muncii a ajuns la un nivel istoric”, arată profesorul.

România este sub media UE28 în ceea ce priveşte ponderea consumului în PIB.

“Spun falşii profeţi că România are un model aparte, creşte prea mult pe consum faţă de celelalte ţări europene, suntem diferiţi. Fake news.
Aveţi mai jos argumente. România este sub media UE28 în ceea ce priveşte ponderea consumului în PIB. O privire aruncată în Programele de Convergenţă / Stabilitate ale ţărilor UE ne relevă contribuţia factorilor de creştere economică (după metoda cheltuielilor) – cea mai mare parte vine din consum. Deci nu facem nicio notă aparte”, demonstrează Socol.

Nici măcar nu suntem exotici.

“România are o pondere a consumului final în PIB de 79% iar media UE 28 de 75,5%. Deci nu suntem exotici, oricât ne-am dori”, arată economistul.

Da, creşterea economică se vede în creşterea nivelului de trai.

“În manualele de economie, creşterea economică este sustenabilă atunci când se vede în mărirea nivelului de bunăstare. Mai simplu spus, beneficiile creşterii economice se văd în buzunarele salariaţilor, pensionarilor, persoanelor cu dizabilităţi s.a. Aceasta înseamnă că le creşte puterea de cumpărare, situaţia în care atunci când din creşterea nominală a veniturilor se scoate inflaţia (creşterea de preţuri), rezultatul este pozitiv”, spune Socol, care mai arată că puterea de cumpărare a câştigului salarial a crescut cu 26% agregat în perioada ian 2017- martie 2019. Puterea de cumpărare a pensiei medii de asigurări sociale de stat a crescut cu 16% în perioada ian 2017 – martie 2019 2016.

About the author

Gheorghiu Hanna

Leave a Comment