Economic

Teodorovici: 8,69 miliarde de euro au intrat efectiv în România

Written by Gheorghiu Hanna

Prezent la Palatul Victoria, acolo unde a ținut o conferință de presă, Eugen Teodorovici a vorbit despre gradul de absorție al fondurilor europene. Vorbim despre o rată de absorție de 28%, aproape de nivelul mediei UE care este undeva la 30%.

Ministrul Finanțelor dar și interimar la Ministerul Fondurilor Europene, Teodorovici vorbește de 8,69 miliarde de euro bani europeni efectiv intrați în România prin politica de coeziune și politica agricolă comună, plus 6,6 miliarde de euro plăți către beneficiari, plăți directe către fermieri. „De asemenea în interiorul țării, pentru că acesta este fluxul de fonduri intrat în România de la Comisia Europeană, dar și plățile către beneficiarii din România pe diferite programe comunitare, 4,9 miliarde de euro sumă plătită acestor beneficiari și care implementează proiecte cu finanțare europeană din fondurile structurale și de investiții și nu numai. Aproximativ 8 miliarde de euro suma achitată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, Programul Național de Pescuit și Afaceri Maritime și plăți directe de către fermieri”, a adăugat ministrul, care a avut o conferință de presă miercuri.

Acesta a adăugat că valoarea totală a liniilor de finanțare deschise este de aproape 25 miliarde de euro, care reprezintă 91% din alocarea totală pentru România. 42,7 miliarde de euro reprezintă doar valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanțare, iar aproape 22 de miliarde de euro este valoarea totală a contractelor de finanțare semnate. Rata contractelor a crescut de peste 14 ori, de la 5% în 2016 la 77% din alocarea în prezent.

Teodorovici își dorește o întâlnire cu Corina Crețu

Teodorovici spune că vrea să aibă la Bruxelles, joi, o întâlnire cu comisarul Corin Crețu, pe diferite subiecte de importanță pentru România printre care podul de peste Dunăre sau laserul de la Măgurele.

„O serie de proiecte pentru care vrem să avem o consultare înainte de a acționa într-un anumit fel sau altul și din păcate din câte înțeleg nu se permite o astfel de discuție și dorește totuși blocarea discuției mele ca ministru cu cei de la nivel tehnic de la Bruxelles, poate doamna comisar este mult prea ocupată cu această campanie electorală. Mi-aș fi dorit foarte mult să pot discuta aceste subiecte foarte importante pentru România cum spuneam, dar dacă totuși mesajul ajunge la domnia sa poate mâine ne vedem la Bruxelles și discutăm concret pentru țara pe care dânsa spune că o reprezintă cu mare succes”, a spus Teodorovici la Palatul Victoria.

About the author

Gheorghiu Hanna

Leave a Comment