Politic

ALDE: suntem de acord cu modificările, nu suntem de acord cu un nou referendum odată cu alte alegeri, cum nu am fost de acord cu organizarea referendumului în 26 mai

Written by Mazilu Dan

ALDE i-a transmis preșdintelui Klaus Iohannis că a fost de acord cu întrebările puse la referendumul din 26 mai, însă nu a fost de acord cu organizarea consultării publice simultan cu alegerile europarlamentare. „I-am spus că suntem de acord cu interzicerea amnistirerii și grațierii faptelor de corupție. În ceea ce privește a doua întrebare privind interzicerea adoptării de OUG privind justiția i-am spus că și aici suntem de acord, dar i-am spus că avem rezerve serioase privind extinderea dreptului de a ataca ordonanțele emise de Guvern. Ar rezulta un Guvern extrem de slăbit care nu ar putea să-și exercite atribuțiile. Noi ne-am opus organizării referendunulu odată cu alegerilor europene, nu întrebărilor puse”.
Călin Popescu Tăriceanu a mai declarat, după consultările de la Cotroceni, că ALDE este de acord cu modificarea Constituţiei în sensul rezultatelor referendumului din 26 mai, însă consideră că un referendum pentru aprobarea modificărilor nu ar trebui să aibă loc în aceeaşi zi cu alt tip de alegeri, aşa cum a anunţat preşedintele Iohannis că doreşte.
“Referendumul trebuie organizat imediat după ce Parlamentul adoptă modificările, nu cu ocazia altui rând de alegeri. Nu vrem să se creadă că această şmecherie folosită o dată mai merge încă o dată. Nu vream să folosim referendumul pentru vicierea rezultatului alegerilor”, a declarat Tăriceanu.
Mai mult, liderul ALDE susține că referendumul din 26 mai nu a rezolvat problemele din justiție: “La referendum au votat împotrivă un milion de oameni. Încă 1,4 milioane nu au votat. Sunt 2,5 milioane de cetățeni români cu drept de vot care au dezavuat referendumul. Acestor cetățeni, precum și tuturor cetățenilor din România vreau să le transmit următorul mesaj: Problemele cu care se confruntă justiția din România – ascultarea pe scară largă a telefoanelor, protocoalele secrete, abuzurile din justiție, presiunile făcute de servicii și procurori asupra judecătorilor – rămân în continuare. Ele nu s-au rezolvat prin aprobarea referendumului. Vor trebui rezolvate. Nu ne putem imagina că ele s-au rezolvat sau că acum, că referendumul a fost aprobat, trebuie să închidem ochii la aceste probleme și să ne prefacem că ele nu există”, a declarat Tăriceanu, la finalul consultărilor de la Cotroceni.

About the author

Mazilu Dan

Leave a Comment