Social

România are o datorie mică, raportată la PIB

Written by Gheorghiu Hanna

Contrar unor opinii empirice, România are o datorie mică raportată la PIB.

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, la finalul lui 2018 datoria publică a României ere de 330 miliarde de lei (70 de miliarde de euro), echivalentul a 35% din PIB.

Media datoriei publice în Uniunea Europeană este de 80% din PIB, cu mult peste ţinta maxim admisă de 60% din PIB stabilită prin Tratatul de la Maastricht. Aceasta a fost acumulată mai cu seamă în timpul gravei crize financiare începute acum zece ani şi sunt ţări care s-au îndatorat grav – cea mai vulnerabilă rămânând Grecia, cu o datorie publică de 181% din PIB. Datorii mari are şi Italia – 132% din PIB, Portugalia – 121% din PIB Belgia – 102% din PIB, Franţa – 98% din PIB sau Spania – 97% din PIB. Între ţările din est nou intrate în UE, Ungaria are datoria cea mai mare – 70,8% din PIB, urmată de Slovenia cu 70% din PIB.

Aprope jumătate din datoria publică a României a fost cumpărată de nerezidenţi, 49,5% din această datorie fiind deţinută de corporaţiile financiare şi doar 2,7% de rezidenţi din sectorul nonfinanciar.

Cu o datorie publică egală cu 35% din PIB, România a avut anul trecut a şaptea cea mai mică datorie din Uniunea Europeană, potrivit datelor comparative publicate de Eurostat, oficul european de statistică. Conform sursei citate, 47,8% din datoria publică a României era deţinută la finalul anului trecut de nerezidenţi, un procent care situează România la mijlocul clasamentului Uniunii în privina deţinerii datoriei suverane de către nerezidenţi. Datoria Germaniei este deţinută de nerezidenţi în proporţie de 47,7%, cea a Franţei în proporţie de 47,3%, iar a Poloniei de 50,2%.

About the author

Gheorghiu Hanna

Leave a Comment