Politic

Statul de drept va fi evaluat anual de către Comisia Europeană. România este printre țările vizate

Written by Gheorghiu Hanna
Comisia Europeană a decis miercuri o nouă măsură pentru prevenirea problemelor legate de statul de drept, respectiv un ciclu de evaluare care să includă un raport anual privind statul de drept vizând toate statele membre ale Uniunii Europene. România este, alături de Bulgaria și Polonia, unul dintre statele criticate frecvent de la Bruxelles pentru modificări legislative în justiție care afectează statul de drept. Fără niciun dubiu că această Comisie are tot dreptul să facă acest lucru, atunci când o să înțeleagă sau o să vrea să înțeleagă particularitățile fiecărei șări, dar mai ales atunci când vei din Comisie vor vedea abuzurile justiției, mai ales în România.
Timmermans: Statul de drept a fost atacat în mai multe moduri în ultimii cinci ani
“Curtea de Justiție a Uniunii Europene a reafirmat recent că statul de drept este esențial pentru funcționarea UE. Importanța sa este recunoscută, de asemenea, de o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE. Cu toate acestea, statul de drept a fost atacat în mai multe moduri în ultimii cinci ani. Comisia Europeană a depus eforturi deosebite pentru a rezista acestor atacuri cu instrumentele de care dispune și va continua să facă acest lucru. Astăzi am decis să ne consolidăm și mai mult setul de instrumente pentru a promova, a proteja și a asigura respectarea statului de drept”, spune prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans.
Comisia a prezentat miercuri mai multe inițiative grupate în jurul a trei piloni:
Promovarea unei culturi a statului de drept;
Prevenirea problemelor legate de statul de drept;
Oferirea unui răspuns eficient în cazul încălcărilor statului de drept.
Pentru a promova o cultură comună a statului de drept în întreaga Europă, Comisia va da curs ideii privind organizarea unui eveniment anual specific dedicat dialogului cu societatea civilă.
Peste 8 din 10 cetățeni afirmă că posibilitatea de a introduce căi de atac la instanțe de judecată independente, egalitatea în fața legii și investigarea și urmărirea penală corespunzătoare a cazurilor de corupție sunt importante pentru ei; peste 8 din 10 cetățeni afirmă că statul de drept trebuie respectat în toate celelalte state membre;
Peste 80 % din cetățenii UE sunt în favoarea îmbunătățirii principiilor fundamentale ale statului de drept;
Majoritatea cetățenilor (56 %) nu cred că sunt suficient de informați cu privire la situația statului de drept.
Peste 8 din 10 cetățeni considerând că este important ca mass-media și societatea civilă să își poată desfășura activitatea în mod liber și să poată formula critici la adresa guvernului fără riscul de a fi intimidați.

About the author

Gheorghiu Hanna

Leave a Comment