Politic

Florin Cîțu chiar se crede economist

Written by Gheorghiu Hanna

Florin Cîțu se pregătește de rectificarea bugetară. Acesta susține, ca un adevărat economist că prin rectificarea bugetară Guvernul încalcă legea. Scop pentru care cere înființarea unei comisii parlamentare de anchetă. Ceea ce nu a înțeles marele economist național este faptul că nicio lege nu se încalcă și rectificările bugetare se fac an de an, dar, din câte se vede, Cîțu nu prea știe cum e la Guvernare și care sunt atribuțiunile Executivului.

“Este din punctul meu de vedere o rectificare care încalcă legile în vigoare, deci o rectificare ilegală. În primul rând, legea responsabilității fiscal-bugetare spune foarte clar la articolul 15 că rectificările bugetare se bazează pe concluziile raportului semestrial privind situația economică și bugetară publicată. Dacă ne ducem la raport, vedem că avem o situație îngrozitoare la venituri și în ceea ce privește deficitul. În primul rând, la venituri avem o gaură de nouă miliarde de lei, față de ce era programat, iar deficitul bugetar este mai mare decât cel care a fost aprobat prin legea bugetului în Parlament (…). În aceste condiții, este ilegal să ai o rectificare bugetară pozitivă. Dacă mergem la articolul 16 din legea responsabilității fiscal-bugetare, spune foarte clar că singurele cheltuieli care pot să crească cu ocazia rectificării bugetare sunt cele pentru plata serviciului datoriei publice și pentru plata contribuției României la bugetul UE. Atât, altceva nimic”, a declarat Cîţu, la RFI.

Senatorul liberal va cere o anchetă parlamentară pentru rectificarea bugetară: “Voi cere comisie de anchetă pentru rectificarea bugetară, dar îi cer public președintelui Curții de Conturi să-și facă datoria (…), este o instituție care trebuie să intervină urgent și să-i forțeze pe cei de la Ministerul Finanțelor Publice să respecte legea (…). Dacă președintele Curții de Conturi nu intervine, dacă președintele Comisiei Naționale de Statistică și Prognoză nu-și revizuiește ce a făcut până acum și nu revine asupra cifrelor măsluite pe care le oferă, dacă Ministerul Finanțelor Publice nu revine asupra rectificării bugetare și dacă secretarii de stat nu intervin, noi îi vom face pe toți responsabili și îi vom face să răspundă în momentul în care vom ajunge la guvernare.”

About the author

Gheorghiu Hanna

Leave a Comment