Politic

Cât mai poate Iohannis să blocheze ședințele de Guvern?

Written by Gheorghiu Hanna

Guvernul va depune la Curtea Constituțională a României (CCR) o sesizare privind un conflict juridic de natură constituțională între autoritățile publice (Guvern și Administrația Prezidențială). Plângerea Guvernului se bazează pe faptul că Președintele României a emis decrete de vacantare a trei funcții de miniștri (Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul) dar nu a anunțat dacă acceptă sau refuză miniștrii interimari propuși de Guvern.

Potrivit legii, după ce primește plângerea de la Guvern, președintele CCR o va comunică Administrației Prezidențiale, solicitându-i să își exprime, în scris, în termenul stabilit (data rămâne la discreția șefului CCR), punctul de vedere asupra conținutului conflictului și a eventualelor căi de soluționare a acestuia.

La data primirii punctului de vedere al Administrației Prezidențiale, dar nu mai târziu de 20 de zile de la primirea cererii din partea Guvernului, președintele CCR stabilește termenul pentru ședința de judecată și citează părțile implicate în conflict. Dezbaterea va avea loc chiar dacă vreuna dintre autoritățile publice implicate nu respectă termenul stabilit.

Decizia prin care se soluționează conflictul juridic este definitivă și general obligatorie din momentul în care se publică în Monitorul Oficial.

După ce Președintele României, prin decret, la propunerea prim-ministrului, ia act de încetarea funcției unui ministru și declară funcția vacantă, legea spune că se poate numi un ministru interimar pentru cel mult 45 de zile. În acest caz, Președintele României „desemnează” la propunerea premierului un ministru interimar, dar legea nu prevede un termen limită până la care șeful statului să „desemneze”.

În așteptarea unui răspuns de la domnul Klaus Iohannis, ședința de Guvern, de ieri, a fost suspendată. În aceste momente, Iohannis, blochează cu bună știință activitatea Guvernului.

About the author

Gheorghiu Hanna

Leave a Comment