Politic

Astăzi se alege președintele Senatului

Written by Gheorghiu Hanna
Senatul va avea un nou președinte după ce, săptămâna trecută, Clin Popescu Tăriceanu a renunțat la funcție, urmare a retragerii ALDE de la guvernare.
Pentru funcţia de preşedinte al Senatului au fost anunţaţi până în prezent trei candidaţi: Teodor Meleşcanu, susţinut de PSD, Ion Popa, de la ALDE, şi Alina Gorghiu – propusă de PNL.
Potrivit regulamentului Senatului, preşedintele este ales prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele
tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.
Președintele Senatului este al doilea om în stat. Acesta, în caz că președintele în funcție nu poate să-și exercite mandatul, asigură interimatul dacă funcția devine vacantă sau dacă se află în imposibilitatea temporară de a își exercita funcția.

About the author

Gheorghiu Hanna

Leave a Comment