Economic

Creșteri salariale cu 50% în domeniul construcțiilor

Written by Gheorghiu Hanna

La începutul anului Guvernul a decis să crească salariile în construcții. Acest lucru a dus la îmbunătățirea indicatorilor pe piața muncii din acest sector. Așadar, în acest an, salariul mediu din construcții a crescut cu 50% și a depășit valoarea de 3.000 de lei net pe lună. Datorită acestor avantaje, în acest moment, salariații din acest sector s-au înmulțit cu 10.000 de persoane, apropiindu-se de 400.000 de angajați, conform INS.

„Primul efect pozitiv al creşterii salariului minim din sectorul construcţiilor a fost reprezentat de faptul că s-a scos foarte mult la suprafaţă forţa de muncă din zona neagră din acest sector.

De asemenea, creşterea abruptă a salariului minim şi a celorlalte salarii din acest sector au crescut atractivitatea faţă de construcții şi, după cum au spus mulţi antreprenori din domeniu, s-a redus fluxul de plecări în statele din Vest, iar o parte dintre muncitorii plecaţi s-au întors acasă.“, a explicat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor de Construcţii din România, citat de ZF.ro.

Guvernul a aprobat la finalul anului trecut o ordonanță prin care au fost acordate o serie de facilități lucrătorilor din domeniul construcțiilor, cea mai importantă fiind stabilirea, în premieră pentru țara noastră, a salariului minim exclusiv pentru angajații din construcții.

Astfel, potrivit OUG nr. 114 din 2018, angajatii cu contracte individuale de muncă în construcții pot câștiga cel putin 3.000 de lei brut lunar (2.360 lei net).

About the author

Gheorghiu Hanna

Leave a Comment